Grillowanie na desce cedrowej

Grillowany łosoś na desce cedrowej to już letni klasyk. Ale na takich deseczkach można grillować cały szereg innych potraw. Grillowanie na deskach pozwoli tchnąć w potrawy odrobinę wyjątkowego aromatu dymu. Nada potrawom grillowanym w ten sposób subtelnego wędzonego smaku i dodatkowej wilgoci.

Grillowanie tą metodą jest bardzo wszechstronne. Jednak również i w tym przypadku niektóre rodzaje drewnianych desek będą lepiej pasowały do różnych potraw. W DYNAMIC Centrum Grilla można kupić deski cedrowe i klonowe. Klon nadaje słodki posmak do żywności, a dym z drzewa deski cedrowej nada przyrządzanej potrawie ostrzejszy i bardziej aromatyczny smak.

Poniżej przedstawiamy wam kilka idealnych połączeń potrawa – rodzaj drewnianej deski

  • Warzywa + Olcha

Subtelny aromat dymu drewna olchowego nie będzie przytłaczał smaków warzyw

  • Sery + Cedr/Klon

Miękkie sery ze skórką, takie jak, Brie czy Camembert szczególnie dobrze smakują grillowane na deskach cedrowych lub klonowych

  • Owoce morza + Cedr/Olcha

Oba rodzaje drzewa nadają smaki, które rewelacyjnie pasują do ryb i owoców morza. Cedr jest lekko słodki i pikantny zarazem a olcha przypominać nam w smaku będzie lekką nutę wanilii.

  • Drób i Wieprzowina + Jabłoń/Klon/Hickory/Mesquite

Ten rodzaj mięsa potrzebuje bardziej zdecydowanych w smaku aromatów.

  • Mięso wołowe + Dąb/Hickory

Czerwone mięso najlepiej będzie smakować przyrządzane na drewnianych deskach których aromat jest bardzo intensywny.

  • Owoce i desery + Klon/Cedr

Ten rodzaj desek bardzo fajnie uzupełnia w smaku swoją słodką nutą dymu desery i owoce.

Grillowanie na drewnianych deskach

Pamiętajcie, aby deskę moczyć co najmniej godzinę przed grillowaniem. Zanurzmy ją w wodzie a w połowie czasu moczenia odwróćmy. Zapewni to równomierne wchłaniane płynu przez deskę. Aby dodać desce jeszcze bardziej wyjątkowego aromatu możemy eksperymentalnie do wody dodać odrobinę wina, piwa czy octu z jabłek. Po wyjęciu deski z moczenia, należy lekko ją osuszyć, po stronie grillowania natrzeć oliwą. Zapobiegnie to przywieraniu do deski potraw podczas grillowania. Wyłóżcie swoje składniki na przygotowaną deskę i umieśćcie w rozgrzanym grillu. Grillowanie na drewnianych deskach najlepiej sprawdza się w grillach z zamykaną pokrywą ponieważ w takim grillu mamy lepiej utrzymywane ciepło i dym. W trakcie grillowania należy sprawdzać, czy deska nadmiernie się nie spala. Można ją w trakcie lekko skrapiać wodą w której była moczona deska przed grillowaniem. Gdy potrawę mamy dobrze przygotowaną należy usunąć deskę z grilla. Potrawę wyłożyć na półmisek a samą deskę dobrze opłukać wodą i przechowywać w miejscu oddalonym od materiałów łatwopalnych.

Pielęgnacja desek do grillowania i ich magazynowanie

Umyte deski możemy używać do przygotowywania tego samego rodzaju potraw o ile nie są zbytnio zwęglone. Desek do grillowania nie umieszczamy w zmywarce, myjemy ciepła wodą. Po czyszczeniu deski należy jej pozwolić wyschnąć. Przechowywać deski najlepiej w chłodnym i suchym miejscu. Wszystkie obszary nadmiernie wypalone poleca się usunąć ostrym narzędziem lub po prostu papierem ściernym.

Zachęcamy do przygotowywania na drewnianych deskach przystawek, dań głównych a nawet pysznych deserów. Inspiracji na potrawy grillowane na drewnianej desce szukajcie na naszej stronie internetowej www.naRuszcie.pl

.

Grill gazowy do zabudowy Broil King Imperial S 570

Grill gazowy do zabudowy Broil King Imperial S 570

Najnowszy model grilla gazowego do zabudowy marki Broil King to Imperial S 570, grill nie posiada wbudowanej kuchenki bocznej, ale...
Read More
Nowość 2021 Grill gazowy do zabudowy Broil King Imperial S 470

Nowość 2021 Grill gazowy do zabudowy Broil King Imperial S 470

Nowy grill gazowy do zabudowy marki Broil King to Imperial S 470 czyli grill bez kuchenki bocznej, ale oczywiście z...
Read More
Kosz do rożna #64875

Kosz do rożna #64875

Obrotowy kosz do rożna marki Broil King daje wiele możliwości grillowania różnych produktów, od bardzo drobno pokrojonych warzyw przez pokrojone...
Read More
Kosz do grillowania #65070

Kosz do grillowania #65070

Uniwersalny kosz do grillowania Broil King to idealne rozwiązanie do grillowania i pieczenia wszelkich rodzajów mięs, warzyw i owoców. Kosz...
Read More
Pieczenie ryb i mięs na deskach w domowym piekarniku

Pieczenie ryb i mięs na deskach w domowym piekarniku

Jeśli chcemy cieszyć się wyjątkowym aromatem potraw przygotowywanych na drewnianych deskach w domu zachęcamy do wykorzystania piekarnika. Domowy piekarnik jest...
Read More
Jak przyrządzić steak’a na grillu Broil-King?

Jak przyrządzić steak’a na grillu Broil-King?

Jeśli nasze porady, które bardziej szczegółowo opisaliśmy pod tym adresem przypadły Wam do gustu, być może chcielibyście przygotować steak'a na grillu...
Read More
Sposób na kwarantannę w wydaniu Broil-King

Sposób na kwarantannę w wydaniu Broil-King

Od bardzo dawna, wspólny wypoczynek w ogrodzie, czy też na tarasie, jest jednym z ulubionych sposobów spędzania wolnego czasu. Jak...
Read More
Szczypce do grillowania największy wybór

Szczypce do grillowania największy wybór

Marka Broil King posiada w swoim asortymencie akcesoriów do grillowania duży wybór szczypiec o różnej długości i przeznaczeniu. Szczypce do...
Read More
PREPARATY DO CZYSZCZENIA I KONSERWACJI GRILLI

PREPARATY DO CZYSZCZENIA I KONSERWACJI GRILLI

Marka BROIL KING wprowadziła do swojej oferty nowoczesne środki czyszczące i konserwujące do wszystkich powierzchni grilla PŁYN DO CZYSZCZENIA GRILLA...
Read More
Pizza z grilla

Pizza z grilla

Pizza z grilla Chrupiąca i smaczna . Taka właśnie jest pizza z grilla. Pieczenie pizzy na grillu to szybki i...
Read More