Poradnik grillowania drobiu

 

rodzaj drobiu uSTAWIENIE GRILLA SZACUNKOWY CZAS GRILLOWANIA
Kawałki kurczaka LOW 30-45 minut
Piersi kurczaka bez kości MEDIUM 10-12 minut
Cały kurczak MEDIUM 18-20 minut / 0,5 kg

* Na czas grillowania ma wpływ wiatr, temperatura na zewnątrz, grubość mięsa i jego temperatura przed smażeniem.

 


Mocowanie drobiu na rożnie

Położyć piersią w dół. Naciągnąć skórę na dziurę w szyi. Podwinąć końcówki skóry; przyszpilić do skóry na karku. Zwinąć w koło szpikulca i zamocować. Odwrócić piersią w górę. Przymocować albo przyszpilić skrzydła do tułowia. Nałożyć mocowanie na pręt. Włożyć pręt w skórę szyi równolegle do kręgosłupa; wyprowadzić go zaraz nad ogonem. Założyć drugie mocowanie na pręt. Włożyć mocowania w okolice piersi i ogona. Sprawdzić wyważenie. Zamocować szpikulce. Przywiązać ogon do prętu przy pomocy sznurka. Skrzyżować nogi; przywiązać do ogona.

Grillowanie drobiu

Trzy kurczaki na rożnie

Położyć piersią w dół. Naciągnąć skórę na dziurę w szyi. Podwinąć końcówki skóry; przyszpilić do skóry na karku. Zwinąć w koło szpikulca i zamocować. Odwrócić piersią w górę. Przymocować albo przyszpilić skrzydła do tułowia. Nałożyć mocowanie na pręt. Włożyć pręt w skórę szyi równolegle do kręgosłupa; wyprowadzić go zaraz nad ogonem. Założyć drugie mocowanie na pręt. Włożyć mocowania w okolice piersi i ogona. Sprawdzić wyważenie. Zamocować szpikulce. Przywiązać ogon do prętu przy pomocy sznurka. Skrzyżować nogi; przywiązać do ogona.

Mocowanie trzech kurczaków na rożnie


Grillowanie na rożnie

Ciągłe odwracanie mięsa podczas grillowania sprawia, że naturalne soki lepiej się wchłaniają co skutkuje wyjątkową soczystością i miękkością pieczeni. Najlepsze mięsa do grillowania na rożnie (z kośćmi lub bez) powinny być mocno związane.

  • Sztuki mięsa z kośćmi mogą być grillowane na rożnie, jeżeli są dobrze zbalansowane na pręcie żeby mogły się swobodnie odwracać.
  • Żeberka można nabić na rożen w „harmonijkę” albo użyć rusztu do żeberek. Ten ruszt jest również znakomity do grillowania kawałków drobiu, ryb czy krewetek.
  • Aby nadziać mięso albo drób na pręt, należy założyć jeden szpikulec mocujący na pręt. Następnie należy wbić pręt w środek mięsa lub drobiu i przeprowadzić go przez całą długość. Jedzenie powinno być dobrze wypośrodkowane na pręcie i zabezpieczone drugim szpikulcem, który należy zamocować. Sprawdzić wyważenie poprzez puszczenie rączki prętu, tak aby równoważnik odwracał się bez ograniczeń. Zamocować rożen w otworach w obudowie grilla. Pozwolić najcięższej części mięsa skierować się ku dołowi. Ustawić równoważnik w górę od prętu, po przeciwnej stronie najcięższej strony mięsa. Zamocować rączkę prętu.
  • Systematycznie sprawdzać czy mięso podczas grillowania odwraca się bez problemu. Dostosować równoważnik, jeżeli jest to konieczne.
  • Jedynym właściwym sposobem na stwierdzenie czy mięso jest już gotowe, jest użycie termometru do mięsa. Termometr należy wbić w środek mięsa. Nie pozwolić aby termometr dotykał kości.