Menu Zamknij

Pieczenie ryb i mięs na deskach w domowym piekarniku

Jeśli chcemy cieszyć się wyjątkowym aromatem potraw przygotowywanych na drewnianych deskach w domu zachęcamy do wykorzystania piekarnika. Domowy piekarnik jest doskonałym sposobem aby nadać pachnący aromat drewnianych desek potrawom przygotowywanym w kuchni. To naprawdę bardzo proste. A oto kilka porad i wskazówek:

Do pieczenia mięs wieprzowych i wołowych używamy desek twardych np; klonowych, a do pieczenia ryb używamy desek cedrowych których zapach świetnie komponuje się z rybami morskimi.

Namoczenie deski. Chociaż w piekarniku nie mamy bezpośredniego płomienia deskę przed użyciem należy namoczyć. Para wodna uwalniana podczas procesu pieczenia z deską jest niezbędną do wytworzenia soczystego dymnego smaku.

Umiejscowienie. Najlepiej umieszczać deskę na górnej półce piekarnika

Temperatura. Oczywiście to zawsze będzie zależało od konkretnego przepisu. Ale wydaje się, że magiczne temperatury to: 1900C-2000C.

Pieczenie. Tutaj warto pamiętać aby pod koniec pieczenia właczyć na chwilę funkcję “grill”. Dotyczy to zwłaszcza mięs i warzyw aby nadać im odpowiedniej chrupkości.

Aby piec na drewnianych deskach w piekarniku należy stosować takie same zasady jak dla grillowania na deskach. Namoczyć swoją deskę, umieścić przygotowaną żywność bezpośrednio na desce, włożyć do nagrzanego piekarniki.

Dodatkowe narzędzia do przygotowania mięs i ryb w piekarniku

Jeśli nadal nie czujesz się zbyt pewnie, polecamy inteligentne termometry Grill-Eye, które dostarczą ci wszelką pomoc przy grillowaniu steak’ów, oraz wielu innych rodzajów mięsa, prosto na twojego smartfona.

Termometr Meater +

Kolejną ciekawą propozycją pomagającą w perfekcyjnym pieczeniu jest termometr bezprzewodowy Meater +

Zastosowanie termometrów podczas pieczenia daje pewność, że przygotowywane potrawy będą soczyste i wypieczone równomiernie na całej grubości.