Jeśli nasze porady, które bardziej szczegółowo opisaliśmy pod tym adresem przypadły Wam do gustu, być może chcielibyście przygotować steak’a na grillu w prawdziwym, północnoamerykańskim stylu. Jeśli tak jest, zapraszamy do zapoznania się z naszą instrukcją. Dzisiaj przyrządzimy steak’a medium rare.

Jaki rodzaj mięsa wybrać?

Aby przyrządzić dobrego steak’a na grillu, będziemy potrzebować wysokiej jakości wołowiny, najlepiej wołowiny t-bone, antrykotu wołowego (ribeye), lub polędwicy wołowej. Bardzo dobrym rozwiązaniem będzie również tzw. rostbef. Przy kupowaniu mięsa należy pamiętać o tym, że im więcej białych plam znajduje się na kawałku mięsa, tym bardziej soczyste ono będzie.

Z drugiej strony, wołowina o jednolitym kolorze będzie twardsza i mniej soczysta. Jeśli zdecydujemy się na ten rodzaj mięsa, musimy pamiętać o tym, że należy ją marynować przez dłuższy okres czasu.

Technika marynowania mięsa.

Przy cieńszych kawałkach wołowiny wystarczy godzina. Przy twardszych i grubszych, wymagane może być nawet do 24 godzin marynowania w lodówce. Niezależnie od tego, która z powyższych opcji najlepiej opisuje naszą sytuację, do zamarynowania mięsa będziemy potrzebować zamykanej plastikowej torby, oraz marynaty. Wkładamy wołowinę do torby, a następnie zalewamy ją wcześniej przygotowaną, lub zakupioną marynatą.

Przez ile godzin należy pozostawić mięso w marynacie?

Optymalnym czasem jest godzina, lecz, jak opisywaliśmy to już wcześniej, można przedłużyć ten proces. Trzeba natomiast pamiętać, że jeśli chcemy marynować przez dłużej, niż godzinę, to powinniśmy zapewnić mięsu niską temperaturę, na przykład w lodówce. Przed grillowaniem należy pozwolić wołowinie dojść do temperatury pokojowej. Marynaty nie powinno się używać więcej, niż jeden raz.

Przygotowanie Grilla Broil-King do grillowania steak’a.

Na początku należy rozgrzać nasze urządzenie do ok. 260 stopni celcjusza, lub do ok. 500 farenheitów. Następnie, należy nałożyć olej jadalny na ruszt za pomocą profesjonalnego rozpylacza oleju. Sprawi to, że mięso nie będzie się przyklejać do rusztu.

Proces grillowania steak’a medium rare.

Kiedy nasz grill będzie już gotowy do pracy, na ruszt, pod kątem 45 stopni należy położyć wcześniej przygotowane mięso. Następnie zamykamy pokrywę, a mięso zostawiamy na dwie minuty. Po upłynięcu tego czasu, należy otworzyć grilla i obrócić steak’a na drugą stronę. Należy pamiętać, aby pozostał on ułożony pod kątem 45 stopni.

Poprzez obracanie mięsa, zatrzymujemy soki w środku, nie pozwalając im wypłynąć. Po upłynięciu kolejnych dwóch minut, ponownie obracamy mięso. Tym razem, układamy je w lustrzanym odbiciu do poprzedniej pozycji. Po kolejnych dwóch minutach, po raz już ostatni obracamy naszego steak’a, utrzymując go pod tym samym kątem. Zasada 4×2 minuty pozwoli nam przygotować idealnego steak’a medium rare o grubości ok. 2,5 centymetra.

Technika kontroli wypieczenia steak’a.

Jeśli chcemy sprawdzić, czy nasz steak jest wypieczony w takim stopniu, na jakim nam zależy, a jednocześnie nie chcielibyśmy go nacinać, aby nie pozwolić sokom wypłynąć, to metoda, którą tu przedstawimy, jest najlepszym rozwiązaniem. Łączymy nasz kciuk z palcem wskazującym, tak, jakbyśmy chcieli uzyskać gest „ok”, a następnie palcem wskazującym drugiej ręki dotykamy pogrubioną strefę pod kciukiem. Porównujemy odczucie z tym, które odczuwamy, gdy dotykamy naszego steak’a. Powyższa metoda stosuje się dla steak’a medium rare. Dla steak’a medium, należy wykonać te same ruchy, lecz zamiast palca wskazującego do utworzenia gestu „ok”, należy użyć palca środkowego. Dla stopnia „well-done”, należy użyć palca serdecznego. Przy użyciu małego palca, uzyskujemy wynik, który wskazuje na to, że nasz steak jest mocno przepieczony i zduszony. Oznacza to, że grillowaliśmy go dużo dłużej, niż 8 minut. Z steakiem idealnie komponuje się sos bbq, pieczone ziemniaki, oraz czerwone wino.

Dodatkowe narzędzia do przygotowania steak’a

Jeśli nadal nie czujesz się zbyt pewnie, polecamy inteligentne termometry Grill-Eye, które dostarczą ci wszelką pomoc przy grillowaniu steak’ów, oraz wielu innych rodzajów mięsa, prosto na twojego smartfona.